Župa sv. Pavla apostola Zagreb-Retkovec

Obraćenje sv. Pavla u Retkovcu

Ponedjeljak, 25. 1. 2010.

U župi sv. Pavla u zagrebačkom naselju Retkovec svečano je 25. siječnja proslavljen blagdan Obraćenja sv. Pavla. Za proslavu blagdana svoga nebeskog zaštitnika vjernici su se pripravljali trodnevnicom koja je započela u petak 22. siječnja euharistijskim klanjanjem. Misu je sva tri dana predvodio Damir Vrabec, župnik u Novoj Rači, a pjevanje su animirali župni mješoviti zbor, dječji zbor i zbor mladih "Damask".

Prvog dana trodnevnice nakon mise koncert je izveo župni mješoviti zbor. U subotu nakon mise župnik Dragutin Cerovečki predvodio je Večernju službu Časoslova, a u nedjelju su mladi izveli igrokaz "Brodolom sv. Pavla" autora mo. Mihe Demovića, koji je zatim predstavio knjigu "Sveti Pavao brodolomac na Mljetu" dubrovačkog autora Ignjata Đurđevića.

Na blagdan Obraćenja sv. Pavla prijepodne su mise uz župnika Cerovečkog predslavili Mihill Gojani, župni vikar u Petrinji, i Stjepan Mostečak, župnik u Varaždinskim Toplicama. Svečanu večernju koncelebriranu misu uz sudjelovanje svećenika iz dekanata i više drugih župa predslavio je dr. Tomislav Markić, župnik u Granešinskim Novakima, biskupski vikar za trajne đakone i laike te tajnik Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije. Pozdravljajući sve nazočne svećenike i vjernike, župnik Dragutin Cerovečki se u uvodu u euharistijsko slavlje na poseban način prisjetio svog prethodnika mons. Željka Juraka koji je na taj dan slavio svoj zemaljski rođendan.

Dr. Markić propovijed je posvetio odgoju - ključnoj temi odnosa između roditelja i djece, ali i odnosa između Boga i čovjeka. Ni prestrogi roditelji koji od djece traže bespogovornu poslušnost, a ni oni popustljivi koji djetetu bez ikakvih kriterija ispunjavaju svaku želju, "umjesto da ih osposobljavaju za život, oni ih baš svojim pogrešnim 'odgojem' sprečavaju razviti se u sposobne i karakterne ljude". Ni odgoj "po knjigama, točno po propisima, točno po pravilima" ne dovodi do ispravnih rezultata, o čemu najbolje svjedoči primjer sv. Pavla koji je odgojen "točno po Zakonu" postao revan progonitelj kršćana. Ključ dobrog odgoja, uz ispravne kriterije, leži zapravo u ljubavi, "u ljubavi onoga koji odgaja prema onome koji se odgaja i s druge strane u povjerenju onoga koji se odgaja prema onome koji odgaja da se odgojem želi postići dobro, a ne zlo". I upravo obraćenje sv. Pavla, njegov pad na tlo, dokaz je te ljubavi, Božje ljubavi i toga kako "Božja milost i Božji odgoj mogu mijenjati čovjeka". Kroz nekoliko primjera iz Starog i Novog zavjeta o Bogu "koji od stvaranja odgaja čovjeka", dr. Markić upozorio je na veliku napast koja pritom zahvaća sve ljude kroz povijest, pa tako i nas, a to je nastojanje izmaknuti Božjem odgoju i "načiniti Boga po svojoj mjeri: Boga koji nas ne gnjavi previše, koji od nas ništa ne traži i zahtijeva, a sve nam isti tren pa i prije toga daje". Stoga je upravo obraćenje sv. Pavla poziv krenuti suprotnim putem, "poticaj na gledanje drugim očima na naš vlastiti život", poticaj truditi se u vlastitom životu "prepoznati Božje milosne i odgojne intervencije" jer "nitko od nas nije došao do kraja toga puta i za svakoga od nas Bog predviđa rast u ljubavi i svetosti".

Župne obavijesti

arhiva obavijesti »

Raspored svetih misa

Župa sv. Pavla - Retkovec

  • radni dani i subota7 i 19 sati
  • nedjelja u 7:30, 9:30, 11 i 19 sati

Majke Božje Lurdske - Čulinec

  • nedjelja u 8:30 sati

Uredovno vrijeme

Radni dani: 17 - 19 sati

Subota, nedjelja i blagdani: samo za neredovite potrebe (bolesničko pomazanje i ispovijed)

Dokumenti

Dokumenti za krštenje

Dokumenti za vjenčanje

Kontakt

Župa sv. Pavla apostola
Aleja Grabova 3
HR - 10040 Zagreb (Retkovec)

tel./faks: 01/2865-453

e-mail: zupasvpavla@gmail.com