Župa sv. Pavla apostola Zagreb-Retkovec

Nadošla je punina vremena!

Nedjelja, 23. 12. 2012.

Naš adventski hod bio je ispunjen mnogim osobnim i zajedničkim koracima, a sve u želji da naša srca postanu jasle u kojima će mjesto naći mali Isus. U tom duhu, uz adventski panj kroz cijelo došašće stajale su jasle koje su slamom punili oni koji su to htjeli. Svaka slamka označava jedno dobro djelo.

U danima adventa mnogo se toga lijepoga dogodilo. O tome, na kraju adventa, svjedoče i jasle koje su prepunjene slamom.

Svake nedjelje prije mise za djecu svečano je paljena prva, druga, treća i četvrta svijeća uz pjesmu dječjeg zbora Paulus.
Svakog jutra, u radnim danima mnogi su se okupljali za zornicu kako bi raspjevana i budna duha dočekali Božić. Prije zornice, u prvom dijelu došašća Prijatelji Maloga Isusa čitali su prigodne meditacije iz knjige A. Gruna Stražaru, koje je doba noći?

U drugom dijelu došašća, od 16. – 24. prosinca svečano smo pjevali Jutarnje pohvale i tako se još intenzivnije pripremali za Isusov rođendan. Uz molitveni angažman, bilo je tu mnogo karitativnih akcija. Volonteri župnog karitasa posjećivali su siromašnu braću i sestre, odnosili im prigodne potrepštine koje smo prikupili na samom početku adventa.

Svoj osobit doprinos dala su i školska djeca koja su se uz animaciju svojih vjeroučitelja uključila u karitasovu akciju Za 1000 radosti! Osobita župna karitativna akcija dogodila se na treću nedjelju adventa koja je u cijeloj Crkvi posvećena Karitasu. Toga dana djeca PMI posjetili su poneke starije i bolesne članove DPMI-a. Naši svećenici u drugom dijelu došašća obišli su stare i nemoćne osobe i podijelili im sakrament pomirenja i pričest.

U trećem tjednu došašća započeli smo i s uređenjem crkve. Dan po dan u crkvi je bio stavljen poneki detalj. I tako su u petak, 21. prosinca zasjale i jaslice i nakićeni borovi. U subotu, 22. prosinca u mnogim srcima dogodilo se nešto neizrecivo. Po sakramentu pomirenja već se dogodio Božić. Bio je to dan župne ispovijedi.

U nedjelju, 23. prosinca u župu su iz Katedrale Prijatelji Maloga Isusa donijeli Betlehemsko svjetlo. Tim svjetlom upaljene su svijeće na panju! I mnogi su Betlehemsko svjetlo ponijeli svojim kućama.

Na badnjak, 24. prosinca proslavili smo zadnju zornicu. Punim glasom pjevali smo Raduj se, o, Betleme, Mesija će doć! Doista, još ovu noć!

Župne obavijesti

arhiva obavijesti »

Raspored svetih misa

Župa sv. Pavla - Retkovec

  • radni dani i subota7 i 19 sati
  • nedjelja u 7:30, 9:30, 11 i 19 sati

Majke Božje Lurdske - Čulinec

  • nedjelja u 8:30 sati

Uredovno vrijeme

Radni dani: 17 - 19 sati

Subota, nedjelja i blagdani: samo za neredovite potrebe (bolesničko pomazanje i ispovijed)

Dokumenti

Dokumenti za krštenje

Dokumenti za vjenčanje

Kontakt

Župa sv. Pavla apostola
Aleja Grabova 3
HR - 10040 Zagreb (Retkovec)

tel./faks: 01/2865-453

e-mail: zupasvpavla@gmail.com