Župa sv. Pavla apostola Zagreb-Retkovec

Moći bl. Alojzija Stepinca u našoj župi

Srijeda, 23. 9. 2015.

U tjednu duhovne priprave za proslavu 50. obljetnice postojanje naše župe, u četvrtak 24. rujna cijelog je dana u našoj župnoj crkvi bio izložen relikvijar s moćima bl. Alojzija Stepinca. Pred relikvijarom smo prije svečane večernje mise molili krunicu i litanije bl. Alojziju Stepincu.

 
Svečanu svetu misu predvodio je mons. dr. Juraj Batelja, postulator u kauzi za proglašenje svetim bl. Alojzija. U pozdravnoj riječi župnik Vinko Tomić izrazio je radost što mons. Batelja predvodi prvi dan trodnevnice za proslavu župnog jubileja. Mons. Batelja je na početku homilije čestitao proslavu 50. obljetnice župe prisjetivši se kako je kao bogoslov upoznao našeg prvog župnika Željka Juraka, dodavši da je „posebno sretan što u svojoj 40. obljetnici svećeništva može slaviti u ovoj župi ovo misno slavlje“.
 
Govoreći o bl. Alojziju, mons. Batelja je naglasio da je „bl. Alojzije u presudnom razdoblju naše povijesti stao kao propovjednik Božje istine i odvjetnik svoga naroda, u trenutcima kada se činilo da su ga svi ostavili i da je njegova vremenita sudbina zapečaćena. On je u svom narodu visoko podigao ljestvicu dobrote, plemenitosti, božanskog ushićenja uz geslo 'U tebe se, Gospodine, uzdam'. Stojimo pred čovjekom koji je otvorenim srcem težio prema vječnom životu, vjerno slijedio Krista, svoga učitelja i prijatelja i nije se bojao hodati putem križa čvrsto vjerujući u Isusove riječi.“
 

Mons. Batelja podsjetio je da je Blaženik imao milost rasti uz majku moliteljicu, koja ga je po rođenju posvetila Gospodinu, molila i tri dana u tjednu postila da njen sin postane svećenik. „Na povratku iz vojske Alojzije majci govori da želi svako zanimanje, samo ne želi biti svećenik, iz razloga jer je cijenio svećeničko zvanje i znao da je teško biti dobar svećenik. Majčina molitva je učinila svoje. U pismu djevojka Marija s kojom se Alojzije dopisivao piše da teška srca mora reći da nisu jedno za drugo, jer je doživjela da Alojzije stoji visoko i da ona to ne može pratiti. Alojzije vraća djevojci njena pisma i moli da njegova uništi. Marijina sestra ih je sačuvala i u izvjesno vrijeme darovala kardinalu Kuhariću, da ih upotrijebi za Božju stvar, a kardinal je ustvrdio kada ih je pročitao da su dovoljna da se na temelju njih Stepinca postavi na čast oltara“.
 
Opisujući lik bl. Alojzija, postulator je naglasio da je Stepinac gorio za spas duša i dobro naroda, gorljivo i pravovjerno naviještao Riječ Božju, istine vjere, pozivao na obdržavanje Božjih zapovijedi i Evanđelja, vršeći kreposti i izbjegavanje grješnih navika, kršćanski odgoj, naviještao je pravdu i slobodu Crkve. Organizirao je prvi međunarodni kongres borbe protiv alkohola, bračne nevjere, psovke.
 
„Na suđenju nabacivali su ga crnim blatom, a on je stajao mirno jer je proniknuo njihove nakane. Rekao je da Isus Krist Bog za kojeg smo spremni umirati svakoga dana i svaki čas“, rekao je mons. Batelja dodavši da je bl. Alojzije rastao uz poslanice sv. Pavla koje su ga nadahnule i Pavlova sila je zaživjela u njegovu životu, što bi trebao biti poticaj i svima nama, župljanima Župe sv. Pavla. Bl. Alojzije je vršio djela milosrđa prema prognanicima, izbjeglicama, svećenicima, djeci – spasio je 15.000 pravoslavne djece iz Podkozarja, prebacivao ih u Izrael, Mađarsku, tamo kamo su željeli.
 
Na pitanje zašto je Stepinac i njegov narod sustavno na optuženičkoj klupi, mons. Batelja je odgovorio: „Zato jer je zastupao pravo da svaki narod, veliki i mali, ima pravo na svoju slobodu, svoju nezavisnost. Zašto bi se to pravo oduzelo mome hrvatskom narodu?“ Kada su bl. Alojziju izrekli presudu, on je ostao miran jer nije izdao Crkvu Božju, jer je znao gdje bi bio njegov narod da je drugačije učinio, a njegova savjest ne bi bila mirna.
 
Završavajući homiliju, mons. Batelja je naglasio da ne budemo malodušni, jer Stepinčeva kauza je dovršena. Istaknuo je da nema Crkve bez Isusa, a Crkva smo svi mi, svaki krštenik. "Klanjam se toj živoj Crkvi koja se svake nedjelje ovdje sastaje i svakoga dana da bi našla hranu za svoju dušu, da bi našla svoju utjehu. Nemojte se umoriti u traženju dobra, istine i ljubavi", poručio je mons. Batelja naglasivši da bi želio da to bude poruka Stepinčeve prisutnosti u našoj župi.
 
Na kraju misnog slavlja župnik Vinko je zahvalio mons. Batelji što je predvodio misno slavlje i darovao svoje svjedočanstvo vjere bl. Alojzija Stepinca. Mons. Batelja je župi darovao Stepinčeve kateheze te nas upoznao sa štivom o bl. Alojziju Stepincu. Misno slavlje pjesmom je uzveličao župni mješoviti zbor pod ravnanjem mo. Josipa degl' Ivellija.

Župne obavijesti

arhiva obavijesti »

Raspored svetih misa

Župa sv. Pavla - Retkovec

  • radni dani i subota7 i 19 sati
  • nedjelja u 7:30, 9:30, 11 i 19 sati

Majke Božje Lurdske - Čulinec

  • nedjelja u 8:30 sati

Uredovno vrijeme

Od utorka do petka: 17 - 18:50 sati

Dokumenti

Dokumenti za krštenje

Dokumenti za vjenčanje

Kontakt

Župa sv. Pavla apostola
Aleja Grabova 3
HR - 10040 Zagreb (Retkovec)

tel./faks: 01/2865-453

e-mail: zupasvpavla@gmail.com