Župa sv. Pavla apostola Zagreb-Retkovec

Misijski tjedan u našoj župi

Ponedjeljak, 24. 10. 2011.

Širenje Radosne vijesti odgovorna je zadaća svakog krštenika jer Crkva je po svojoj naravi misionarska, uvijek poslana. U poslušnosti poticajima Duha, u Župi je i ove godine animiran misijski tjedan s nakanom da iznova oživimo misijsku svijest; preispitamo kako odgovaramo na misijski poziv i učvrstimo svoje misijske odluke.

Misijsku svijest budili smo na više načina: u susretima župne kateheze, osobito s prvopričesnicima i krizmanicima; s mladima na tjednom susretu, sa zborovima pjevajući pjesme pripremajući se na nedjeljno euharistijsko slavlje. Svakog smo dana uz listopadsku pobožnost, koju su animirale pastoralne zajednice, čitali dio poruke pape Benedikta XVI. za svjetski Dan misija. Svakog dana, za vrijeme euharistijskog slavlja, molili smo molitvu vjernika s misijskim nakanama.

Osobito svečano intoniran misijski dan bio je srijeda, 19. listopada. Večernju sv. misu predslavio je vlč. Odilon – Gbenoukpo Singbo. Sve nas je iznova svojom radošću i jednostavnošću navještaja Riječi probudio i oduševio za još zauzetije misijsko djelovanje. Poslije svete mise  progovorio nam je o životu Crkve u Beninu osobito o župi sv. Pavla iz biskupije Porto – Novo u Beninu i svojom riječju i prezentacijom uz slike pokazao kaako napreduje gradnja crkve sv. Pavla s kojom smo u kumstvu. Ostali smo zadivljeni kako su našim novčanim darovima uredili svetište svoje župne crkve i još pomogli župi u selu Bembe koje je pogodila velika poplava. Velika nam je radost bila što nam je donio i pismo mjesnog župnika kao riječi zahvale. I još jedan dar – umjetničku sliku tipičnog afričkog sela.

Doista smo svi, i mali i veliki, iznova bili poneseni da poput sv. Pavla svim žarom krenemo dalje u misijskom djelovanju počevši od svojeg retkovečkog naselja.
 
Klanjanje pred Presvetim u četvrtak, 20. listopada prikazali smo na nakane naših misionarki i misionara.
U petak, 21. listopada naši Prijatelji Maloga Isusa sa sestrama sudjelovali su u otvaranju misijske prodajne izložbe IMAJ SRCE ZA SOMALIJU u samostanu Antunovac u kojoj sudjelovali sa svojim „eksponatima“.
Vrhunac misijskog tjedan bila je nedjelja, 23. listopada, ujedno i svjetski Misijski dan. Toga dana smo za vrijeme euharistijskih slavlja molili za potrebe misija, skupljali milostinju. Svećenici su nas svojim nadahnutim propovijedima poticali kako ljubav učiniti djelotvornom jer to nije zadatak tek tako nekih misionara i misionarki u Africi, već je to zadaća svakog vjernika primljena na krštenju. Na kraju euharistijskih slavlja svećenici su prezentirali izvješće vlč. Odilona o gradnji župe sv. Pavla u Beninu, biskupiji Porto-Novo kako bi što veći broj župljana bio upućen u naš projekt. S nakanom da u kumstvu sudjeluje što veći broj župljana, pred crkvom iza misa ministranti su dijelili župne misijske kasice za novi krug prikupljanja priloga za župu sv. Pavla u Beninu. I PMI su postavili prigodni štand sa svojim rukotvorinama, a prikupljeni novčani prilog bit će poslan u misije.
Iza svega doživljenoga dade se zaključiti da je u župnoj zajednici oživljena želja i spremnost ići u „susret čovječanstvu noseći svima Krista“ apostolskim žarom kako je to činio i sv. Pavao, naš nebeski zaštitnik.

Župne obavijesti

arhiva obavijesti »

Raspored svetih misa

Župa sv. Pavla - Retkovec

  • radni dani i subota7 i 19 sati
  • nedjelja u 7:30, 9:30, 11 i 19 sati

Majke Božje Lurdske - Čulinec

  • nedjelja u 8:30 sati

Uredovno vrijeme

Od utorka do petka: 17 - 18:50 sati

Dokumenti

Dokumenti za krštenje

Dokumenti za vjenčanje

Kontakt

Župa sv. Pavla apostola
Aleja Grabova 3
HR - 10040 Zagreb (Retkovec)

tel./faks: 01/2865-453

e-mail: zupasvpavla@gmail.com