Župa sv. Pavla apostola Zagreb-Retkovec

Kardinal Bozanić krstio osmo dijete obitelji Halužan

Četvrtak, 7. 7. 2011.

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u petak 8. srpnja u retkovačkoj župi sv. Pavla u Zagrebu svečano euharistijsko slavlje u tijeku kojega je krstio dvomjesečnoga Filipa, osmo dijete u obitelji Tereze i Marija Halužana.

Uz novokrštenika, u dvadeset godina braka koji su proslavili ove godine na svetkovinu sv. Petra i Pavla, supružnici Halužan imaju još šestoricu sinova i jednu kćerkicu: Josipa (17), Mateja (15), Ivana (14), Petra (12), Jakova (10), Mariju Magdalenu (7) i Benedikta (5). Kao što to redovito čine, tako su i na svečanosti krštenja najmlađega brata, petorica starije braće ministrirala i posluživala kod oltara.

Kardinal je u propovijedi govorio o sakramentu krštenja kao slavlju života te značenju vidljivih znakova njegova podjeljivanja: vode, svetoga ulja i svijeće. Zahvalivši roditeljima na daru djeteta "čiji život započinje ovdje na zemlji, ali je pozvan na život koji traje u vječnosti", kardinal je istaknuo kako je sam život misterij Boga u kojemu se očituje zajedništvo Boga koji daje i roditelja koji prihvaćaju život. Krštenje otvara vrata u život koji traje kod Boga, daje život vječni, krštenje je ulazak Isusa Krista u zajedništvo života s ovim djetetom, krštenje je prihvaćanje Isusa. Voda je znak života koja "nas pere da možemo doći čisti k Bogu", sveto ulje je znak "Božjega pomazanja kojim Bog miluje ovo dijete i prima ga kao svoje dijete", a svijeća označuje "Krista koji je naše svjetlo te poziv da poput Krista svijetlimo u svijetu svjedočanstvom dobrih dijela i čiste savjesti", rekao je kardinal.

Na kraju euharistijskoga slavlja riječi zahvale uputio je župnik Dragutin Cerovečki, istaknuvši kako je kardinalu spomenuo obitelj Halužan još kad se Filip nije ni rodio, a kardinal je odmah spremno prihvatio doći na slavlje. "Obitelj Halužan je ne samo otvorena životu, nego i životu u vjeri te ljubavi prema Crkvi", istaknuo je župnik.

Kardinal je zahvalio roditeljima na primjeru nesebičnosti i ljubavi te istaknuo kako je Filip rođen i kršten u godini kad nas je svojim pohodom obdario papa Benedikt XVI. Majci Terezi stoga je predao krunicu koju mu je darovao Sveti Otac, s pozivom da je čuva sve do dana Filipove prve pričesti i da mu je toga dana preda na dar. Ocu Mariju kardinal je predao Bibliju mladih te svima podijelio blagoslov.

Župne obavijesti

arhiva obavijesti »

Raspored svetih misa

Župa sv. Pavla - Retkovec

  • radni dani i subota7 i 19 sati
  • nedjelja u 7:30, 9:30, 11 i 19 sati

Majke Božje Lurdske - Čulinec

  • nedjelja u 8:30 sati

Uredovno vrijeme

Radni dani: 17 - 19 sati

Subota, nedjelja i blagdani: samo za neredovite potrebe (bolesničko pomazanje i ispovijed)

Dokumenti

Dokumenti za krštenje

Dokumenti za vjenčanje

Kontakt

Župa sv. Pavla apostola
Aleja Grabova 3
HR - 10040 Zagreb (Retkovec)

tel./faks: 01/2865-453

e-mail: zupasvpavla@gmail.com