Župa sv. Pavla apostola Zagreb-Retkovec

Izlet mladih u Krašić

Subota, 1. 5. 2010.

Ispred krašičke crkve

Ispred krašičke crkve

Prvoga u mjesecu svibnju oko 7:30 sakupila se vesela družina, sastavljena od dječjeg, krizmaničkog i mladog zbora, pred župnom crkvom ne bi li izletom proslavila "dan radnika". Proklijalo sunce bilo je glasnik lijepog i toplog vremena, kao stvorenog za razonodu na zraku. Smjestivši se u dva busa krenuli smo na našu prvu destinaciju: Krašić.

Ondje su nas toplo dočekli i ugostili te smo nakon kratkog slikanja pred župnom crkvom Presvetoga Trojstva mogli čuti i naučiti ponešto o blaženom Alojziju Stepincu koji je ondje boravio za života, proveo zatočeničke godine kućnoga pritvora, i gdje je na poslijetku umro. Uslijedila je sveta misa nakon koje smo mogli obiši odaje blaženika u kojima se sačuvala vrijedna zbirka osobnih predmeta među kojima su namještaj kojime se kardinal koristio, fotografije (biskupska, majčina), portret sa suđenja, oltar za svetu misu, misno ruho i posuđe, posmrtna maska i drugi predmeti.
 
Provevši neko vrijeme na loptanje, badminton, dodavanje frizbijem, uputili smo se prema Žumberačkom gorju. Ondje nam je prva destinacija bila jama Jazovka, kosturnica u koju su 1943. partizani bacili 250 ubijenih hrvatskih vojnika.

Poslije kratke molitve i "osluškivanja" dubine jame, zaputili smo se k slapu Sopot,jednom od najljepših u okolici. Na prostranoj livadi u neposrednoj blizini slapa nastavilo se vrijeme igre i pjesme dok su se neki malo hrabriji odvažili za naporan uspon i pješačenje po krivudavim stazama u podnožju sv. Gere, jednog od vrhova Žumberačkog gorja.
 
Uokvirivši sve sa još malo pjesme zaputili smo se prema busevima, zasluženom odmoru, i krenuli u pravcu Zagreba.

Oko 18:30 sretno smo se vratili zahvalni na jednom predivnom danu i još divnijem iskustvu.
 
Filip Vobner

Župne obavijesti

arhiva obavijesti »

Raspored svetih misa

Župa sv. Pavla - Retkovec

  • radni dani i subota7 i 19 sati
  • nedjelja u 7:30, 9:30, 11 i 19 sati

Majke Božje Lurdske - Čulinec

  • nedjelja u 8:30 sati

Uredovno vrijeme

Radni dani: 17 - 19 sati

Subota, nedjelja i blagdani: samo za neredovite potrebe (bolesničko pomazanje i ispovijed)

Dokumenti

Dokumenti za krštenje

Dokumenti za vjenčanje

Kontakt

Župa sv. Pavla apostola
Aleja Grabova 3
HR - 10040 Zagreb (Retkovec)

tel./faks: 01/2865-453

e-mail: zupasvpavla@gmail.com