Župa sv. Pavla apostola Zagreb-Retkovec

Istina bez ljubavi može nekoga ubiti

Četvrtak, 22. 1. 2015.

U četvrtak, 22. siječnja, započeli smo trodnevnu duhovnu pripravu za proslavu blagdana našeg nebeskog zaštitnika - Obraćenja sv. Pavla. Ovom pripravom ujedno je započelo i višemjesečno obilježavanje 50. obljetnice postojanja župe koja će, uz niz događanja i duhovnih sadržaja tijekom godine, svečano biti proslavljena na jesen.

Prvi dan duhovne priprave za župnu svetkovinu započeo je jednosatnim klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom koje je predvodio župni vikar Renato Belčić. Euharistijsko slavlje predvodio je Josip Mudronja, župni vikar u župi Navještenja BDM u Velikoj Gorici. Poticajno su odjekivale riječi ulazne pjesme "Svetom Pavlu": "Grijeh sve nas teško pritišće, pa tebe Pavle zovemo, poteci spremno u pomoć, nebeske dare noseći".
 

Započinjući svoju propovijed u kojoj je naglasak stavio na kršćanske vrline, vlč. Josip je ispripovijedao situaciju u kojoj se našao za ovogodišnjeg blagoslova obitelji u kojoj starija gospođa ne dopušta da se u njezinoj kući moli za susjedu koja joj nije po volji.
 
"Ta situacija govori mnogo o nama kršćanima", upozorio je vlč. Mudronja, podsjetivši na riječi engleskog književnika i kršćanskog mislioca s početka 20. stoljeća  G. K. Chestertona koji kaže da današnji svijet nije zao, da je odviše dobar i pun vrlina, odnosno da je prepun kršćanskih vrlina. Ipak, taj svijet ne izgleda dobro jer su vrline pomahnitale - one su odvojene jedna od druge i čine štetu.
 
"Često tako vrline pomahnitaju i u nama", naglasio je vlč. Mudronja upozorivši da je "ljubav prema istini vrlina koja se otme kontroli jer osoba iz ljubavi prema istini zaboravi na milosrđe. Istina bez ljubavi može nekoga ubiti".
 
Govoreći pak o odnosu prema vjeri i o pogubnoj rečenici „Ja sam veliki vjernik“ koju kršćani znaju reći o sebi, vlč. Mudronja je pojašnjavajući evanđeoski odlomak rekao da "vidimo da su i nečisti duhovi vjernici, čujemo od njih ispovijest vjere koju je možda tako jasno izrekao jedino sv. Petar. Kao veliki vjernici bacaju se pred Isusa i viču: 'Ti si sin Božji!'" Ima li razlike između naše i njihove vjere, je li njihova vjera jača?, upitao je vlč. Mudronja.
 

"Trebamo se zabrinuti kada se osjećamo sigurni da smo veliki vjernici. Kada nam sve ide dobro u životu, onda smo više sigurni u sebe nego u Boga. Ipak, i moja sumnja kada sam kušan ili kada preispitujem, vrednija je od demonske sigurnosti jer njima nedostaje milosrđa i ljubavi".
 
"I Pavao (Savao) je bio krepostan, imao je mnogo vrlina i gorio je za istinu, ali dok nije upoznao Krista, istinom se služio da bi ljude progonio", upozorio je vlč. Mudronja, ukazavši na bolnu stvarnost kad i danas gledamo kako ljudi jedni druge ubijaju i progone iz 'ljubavi prema istini, slobodi' itd. Zaključio je svoju propovijed riječima: "Tražimo Istinu, a postupajmo kreposno po uzoru na Blaženu Djevicu Mariju".
 
Na kraju misnog slavlja župnik Vinko Tomić je zahvalio vlč. Josipu "što nas je uveo u pripremu za naš župni blagdan", a riječi zahvale je uputio i župnom mješovitom zboru koji je pratio misno slavlje pod ravnanjem mo. Josipa degl'Ivellija i orguljaša Nikole Cerovečkog.

Župne obavijesti

arhiva obavijesti »

Raspored svetih misa

Župa sv. Pavla - Retkovec

  • radni dani i subota7 i 19 sati
  • nedjelja u 7:30, 9:30, 11 i 19 sati

Majke Božje Lurdske - Čulinec

  • nedjelja u 8:30 sati

Uredovno vrijeme

Radni dani: 17 - 19 sati

Subota, nedjelja i blagdani: samo za neredovite potrebe (bolesničko pomazanje i ispovijed)

Dokumenti

Dokumenti za krštenje

Dokumenti za vjenčanje

Kontakt

Župa sv. Pavla apostola
Aleja Grabova 3
HR - 10040 Zagreb (Retkovec)

tel./faks: 01/2865-453

e-mail: zupasvpavla@gmail.com