Župa sv. Pavla apostola Zagreb-Retkovec

Igrokaz “Vjera pobjeđuje” o povijesti župe

Subota, 26. 9. 2015.

U subotu, 26. rujna, trećeg dana trodnevne duhovne priprave za proslavu 50. obljetnice naše župe, nakon misnog slavlja kojeg je predvodio vlč. Ivan Valantić, povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije, na trgu ispred crkve mladi su izveli igrokaz o nastanku i povijesti naše župe.

 
Plato ispred ulaza u župnu crkvu bio je izvrsna pozornica za dvadeset mladih glumaca koji su u jednosatnoj predstavi u devet prizora prikazali osnutak i otvorenje naše župe 5. rujna 1965., borbu prvog župnika Željka Juraka s komunističkim vlastima, prijetnje rušenjem crkvenih prostora, otvorenje crkvenog centra u Čulincu, i na koncu rušenje crkvenog centra u Trnovčici.
 
Lik župnika Željka u predstavi koja počinje prizorom organiziranog atentata na njega neposredno po dolasku u Retkovec, izvrsno je odglumio Matija Glasnović. Mladi su uprizorili i likove zagrebačkog nadbiskupa Franje Kuharića, tadašnjeg nadbiskupskog tajnika mons. Vladimira Stankovića te kasnijeg tajnika mons. Stjepana Kožula, s. Nepomucene i s. Ksenije, prvih redovnica iz družbe Služavki Maloga Isusa koje su djelovale u župi, nekoliko državnih službenika i službenica te župljana. Posebno "oduševljenje" gledatelja izazvao je "dolazak" državnog službenika Džonlije Vukašina u liku našeg Marka Ivkovića, te dvojice milicajaca sa "zvijezdom petokrakom", kao i nekoliko robijaša koji su porušili crkveni centar u Trnovčici.
 

Izvrsna gluma te kostimografija za koju je zaslužna gospođa Ivanka Novak upotpunjena je i originalnim rekvizitima poput bolničkog kreveta posuđenog iz jedne zagrebačke bolnice, puške kojom su župljani čuvali stražu pred crkvom-barakom od prijetnje rušenja i mnogih drugih.
 
Završna scena ostavila je na župljane posebno snažan utisak. U mraku noći okrenut leđima župnoj crkvi osvijetljenoj reflektorima, okružen svim glumcima, uz zvuke orgulja iz župne crkve na melodiju najdraže pjesme župniku Juraku „Ljiljane bijeli“, „župnik Željko“ je odjeven u misno ruho vjernicima uputio posebnu riječ: „Kad pogledam unatrag na ovih pedeset godina povijesti župe sv. Pavla, uzdižem hvalu Bogu za ovu zajednicu vjernika, za ovo djelo izraslo iz „ničega“, za križ koji sam nosio toliko dugo, za župu kojoj sam dao tako puno i u koju sam uložio apsolutno sve što sam imao. (…) Ostanite i dalje vjerni i odani sinovi i kćeri Presvetoj Bogorodici Mariji, koja nam je izvojevala mnoge pobjede u povijesti našeg hrvatskog naroda, ali i naše župe. (…) Molite za mladomisnike i redovnice naše župe! Molite za svoje svećenike, za svoje župnike i kapelane, molite za sestre redovnice da mogu dobro služiti na slavu Božju i spas duša. Molite za djecu i mlade, za očeve i majke, za starce i starice, za bolesnike i patnike, za vjeroučitelje i sve župljane ove župe. (…) Moja poruka i oporuka svima vama uklesana je na trajan spomen ponad ulaznih vrata u našu župnu crkvu. FIDES VINCIT = VJERA POBJEĐUJE! Vjera je jača od svega, od svake nevolje i poteškoće. Sažetak je to nastanka i opstanka naše župe, sažetak je to moje i vaše ustrajnosti. U svim kušnjama i zaprekama vjerovali smo da možemo, vjerovali smo u Boga i zato smo pobijedili. VJERA POBJEĐUJE! Kad vam bude teško, stanite pred našu crkvu, podignite pogled i vidjet ćete znak – VJERA POBJEĐUJE! Kao što je činila i Blažena Djevica Marija stojeći uz križ svoga Sina…“
 
Tekst igrokaza napisali su Kristijan Lujić i Verica Kraš Villa, prema zabilješkama pokojnog župnika Juraka u župnoj kronici i drugoj njegovoj pisanoj ostavštini, a u njega su ugradili i zanimljive događaje koje su im ispričali stariji župljani i redovnice koje su u to vrijeme djelovale u župi. Član zajednice mladih Kristijan Lujić je zaslužan i za izvrsnu scenografiju. Zahvalu mladima na kraju igrokaza uputio je župni vikar Nikola Platužić, a vjernici koji su predstavu pratili u velikom broju, nagradili su ih velikim pljeskom uz poruke da uskoro žele reprizu igrokaza.

Župne obavijesti

arhiva obavijesti »

Raspored svetih misa

Župa sv. Pavla - Retkovec

  • radni dani i subota7 i 19 sati
  • nedjelja u 7:30, 9:30, 11 i 19 sati

Majke Božje Lurdske - Čulinec

  • nedjelja u 8:30 sati

Uredovno vrijeme

Od utorka do petka: 17 - 18:50 sati

Dokumenti

Dokumenti za krštenje

Dokumenti za vjenčanje

Kontakt

Župa sv. Pavla apostola
Aleja Grabova 3
HR - 10040 Zagreb (Retkovec)

tel./faks: 01/2865-453

e-mail: zupasvpavla@gmail.com