Župa sv. Pavla apostola Zagreb-Retkovec

Gospa lurdska

Ponedjeljak, 12. 2. 2018.

Vjernici župe sv. Pavla , zagrebačkog Retkovca, u nedjelju 11. veljače 2018. godine u svojoj filijalnoj crkvi-kapeli posvećenoj Majci Božjoj Lurdskoj, svečano su  proslavili  blagdan Majke Božje Lurdske i svjetski dan bolesnika, koji  je  utemeljio  Papa Ivan Pavao II. 1992. godine kako bi skrenuo pozornost na bolesnike i njihove probleme. U svečanom misnom slavlju sudjelovali su i bolesnici  koje su dovezli volonteri župnog Karitasa.

Misno slavlje predvodio je dekan Remetskog dekanata prečasni fra. Branko Lipša, OFMCap. župnik župe sv. Mihaela Arkanđela iz susjedne župe u koncelebraciji sa župnikom Vinkom Tomićem. Župni vikar vlč. Mario Dukić, pružio je mogućnost ispovijedi tijekom mise. Liturgijsko pjevanje vodio je zbor kapele uz orguljsku pratnju Martine Bukovčak.

Svima potrebnima tjelesne i duševne okrepe,  tijekom misnog slavlja,  trojica svećenika podijelili su bolesničko pomazanje.

Na početku misnog slavlja fra. Branko je podsjetio na događaj kojim je Bog ušao u ljudsku povijest po Mariji, ukazanjem 11. veljače 1854. godine, Bernardici u Lurdu. U homiliji je fra Branko naglasio da su čitanja koja su navijestila Božju Riječ, kao pisana za ovaj dan bolesnika. Pred oči nam žele postaviti bolest kao poteškoću ali i kao nadu.

U Levitskom zakoniku svećenik je sudac koji bolesnika izbacuje iz društva. Bolesnik je odbačen od obitelji, društva, sinagoge, kao da je Bog digao od njega ruku. Čudimo se tom zakonu i mislimo da toga danas nema. Varamo se, ima na drugačiji način. Fra Brnko se prisjetio situacija iz staračkog doma koji je vodio. Jedna štićenica se svakoga petka radovala dolasku Isusa u sv. euhristiji, jer drugih posjeta nije imala. Zar to nije odbačenost kada u samoći i odbačenosti stari i nemoćni provode svoje dane života bez posjete. Moderan čovjek nema vremena posjetit svoju majku.

Isus pokazuje ljubav prema odbačenom, gubavom čovjeku. On kleči pred Isusom jer je čuo da je izliječio mnoge od raznih bolesti. Bog ljubi, On svoje ne ostavlja, osjetio je to i gubavac, odbačenik, ne boji se Isusa, pada pred njim na koljena i moli:“Ako hoćeš, možeš me očistiti!“. Isus pokazuje ljubav prema bolesniku, uzima ga za ruku i govori:“ Hoću, budi čist!“

Fra Branko je naglasio da danas molimo za sve djelatnike koji u institucijama pomažu bolesnima u njihovim bolestima i patnjama, te za one u našim obiteljima koji se trude da brinu za bolesne ne samo lijekovima, nego im daruju srce. Nema većega lijeka od prisutnosti drage osobe. Pavao nam u  Korinćanima govori:“ ili jeli, ili pili, ili drugo što činili, sve na slavu Božju činite“.

Pozvao je fra Branko da se sjetimo da se Božja slava očituje u ljubavi prema bližnjima, jer što god učiniste jednom od najmanje braće, meni učiniste.

Na kraju misnog slavlja župnik je zahvalio fra Branku Lipši što je prihvatio da slavi ovo misno slavlje. Zahvalio je i gospođama koje su tradicionalno pripremile okrepu nakon misnog slavlja, te voditeljici zbora Martini Bukovčak i zboru koji je svojim pjevanjem uveličao misno slavlje.

Župne obavijesti

arhiva obavijesti »

Raspored svetih misa

Župa sv. Pavla - Retkovec

  • radni dani i subota7 i 19 sati
  • nedjelja u 7:30, 9:30, 11 i 19 sati

Majke Božje Lurdske - Čulinec

  • nedjelja u 8:30 sati

Uredovno vrijeme

Radni dani: 17 - 19 sati

Subota, nedjelja i blagdani: samo za neredovite potrebe (bolesničko pomazanje i ispovijed)

Dokumenti

Dokumenti za krštenje

Dokumenti za vjenčanje

Kontakt

Župa sv. Pavla apostola
Aleja Grabova 3
HR - 10040 Zagreb (Retkovec)

tel./faks: 01/2865-453

e-mail: zupasvpavla@gmail.com