Župa sv. Pavla apostola Zagreb-Retkovec

Božićno pismo župljanima

Četvrtak, 22. 12. 2011.

Dragi župljani!
Još je jedna godina iza nas. Svaki od nas gleda ju drugačije, svaki je u njoj doživio nešto lijepo, ili možda nešto ružno. Jedan dio župljana preselio se je u vječnost, i njihovi najbliži zasigurno ovu godinu neće doživjeti kao lijepu. Župa je također bogatija za novorođene župljane, i njihovi najbliži doživjeli su radost novoga života. Mnogi su započeli svoj zajednički bračni put, zatraživši Božji blagoslov i zaštitu na tom putu. Uglavnom, upravo onako kako kaže knjiga Propovjednika: „Jedan naraštaj odlazi, drugi dolazi, a zemlja uvijek ostaje. Sunce izlazi, sunce zalazi i onda hiti svojem mjestu odakle izlazi. …. Ima li išta o čemu  bi se moglo reći: Gle ovo je novo! Sve je već davno prije nas postojalo!“ Mudra riječ Propovjednika iz davnoga vremena, ali riječ koja vrijedi za svako vrijeme, pa tako i za naše danas. 
I ove su se godine u župi događali i odvijali mnogi događaji i možemo reći da je bilo bogatih duhovnih  sadržaja. Sve naše župne zajednice, mladi, zborovi, ministranti, obiteljska zajednica, biblijska zajednica, Prijatelji malog Isusa, molitvene zajednice, nastavile su svoj hod, a vjerujem i rast u ovoj godini. Organizirani su različiti susreti; duhovne obnove, zajedničke igre i druženja. Prošli smo zajedno kroz korizmenu duhovnu obnovu, koju je vodio p. Milan Lojić, te kroz nedavno završenu adventsku duhovnu obnovu koju je vodio p. Stjepan Fridl. Mladi su imali duhovnu obnovu koju je vodila s. Damjana Barbarić  , uršulinka, a obiteljska zajednica je imala duhovnu obnovu koju je vodio župnik Dragutin Cerovečki. I ove su godine, mladi i djeca sa Prijateljima malog Isusa bili aktivni u karitativnim djelatnostima. Izradili su  vrijedne radove, koji su kasnije prodavani pred crkvom kako bi se prikupila sredstava za župni caritas. Također su se i vrijedne župljanke uključile u taj projekt, donijevši kolače, koje smo također prodavali da bi se prikupila sredstva za obilazak najpotrebnijih u ove Božićne dane. 
Ova je godina bila u znaku dolaska Svetoga Oca u Hrvatsku, da bi se proslavio Dan obitelji, ali to je bila i prilika za susret mladih sa Svetim Ocem, koji je vjerujem, ostao kao najupečatljiviji dio pastoralnog pohoda, čijega su snimke obišle ne samo Hrvatsku, nego cijeli svijet. I u ovom pohodu se je potvrdila činjenica da je Bog veći od svih ljudskih organizacija i planova, i upravo tamo gdje prestaje naša moć organizacije, tamo se pokazuje Božja veličina i ljubav. Usprkos svih pokušaja da se dolazak Svetog Oca obezvrijedi, proglasi nepotrebnim, vjernici su ipak prepoznali dolazak i prisutnost Petra ovoga vremena. Koliko se god sile zla upirale, ali ipak ostaje ona Kristova „Ti si Petar, stijena, i na toj Stijeni sagradit ću Crkvu svoju, i vrata paklena neće je nadvladati.“


Kroz ovu godinu obavljeni su i neki radovi. Kroz ljeto, zajedno sa mladima pokrečili smo vjeronaučnu dvoranu, te hodnike po kući. Zahvaljujući dobroti i donaciji pojedinih župljana, uspjeli smo napraviti nove električne instalacije u kuhinji, promijeniti odvode koji su već gotovo istrunuli, te nanovo urediti kuhinju i prostor dnevnog boravka. Bio je to veliki zahvat kojega ne bi mogli financirati redovitim sredstvima da nije bilo donatora kojima ovim putem od srca zahvaljujem. Ove godine po prvi puta smo krizmanike obukli u krizmaničke haljine koje smo dali šivati. Na taj način izbjegli smo kojekakva nedostojna odijevanja kod Sv. Potvrde, a vjerujem i roditeljima olakšali troškove Krizme. Obavljeni su i mnogi drugi radovi po kući ili po crkvi, koji možda nisu toliko vidljivi, ali su neophodni. Prostori su veliki i uvijek zahtijevaju redovito održavanje, a to naravno iziskuje i financije. 
Financije su za mene uvijek najbolnije područje, i ne volim o njima govoriti, ali to je nužnost, jer bez toga se ne može funkcionirati. Ovdje ću navesti samo jedan mali primjer. Naša župa za blagoslov obitelji broji 4040 domaćinstva. Ove godine obiteljski dar (koji iznosi negdje 200 kn po domaćinstvu) darovalo je 224 obitelji, što znači malo iznad 5 %. Mislim da ovaj podatak najbolje oslikava situaciju. Župa živi od onoga što doprinose župljani. Od Vaše milostinje, obiteljskog dara, doprinosa za crkvu financira se sve što je potrebno. Svi volimo biti na toplome u crkvi. U zimskim mjesecima račun za plin nije nikada manji od 15.000,00 kuna mjesečno. Kad bi grijali samo 4 mjeseca kroz godinu, to bi iznosilo 60.000,00 kuna. A grije se ponekad i 6 mjeseci. To su samo režije za plin, a da ne govorim o ostalim davanjima. Zahvaljujem stoga svima koju su doprinijeli svoj dar za župu, a istovremeno potičem i one koji to nisu, da, u koliko je moguće, izvrše svoju obvezu koju prema župi imaju.
Na kraju, zahvaljujem svima Vama, koji ste kroz ovu godinu na bilo koji način doprinijeli rastu i duhovnom napretku župe kroz različite akcije. Zahvaljujem svojim vrijednim suradnicima, vlč. Tomislavu i s. Emanueli te s. Veroniki. Zahvaljujem svim zborovođama, orguljašima koji se nesebično daju u radu sa pjevačima kako bi naša liturgija bila dostojna hvala Bogu. Zahvaljujem svima Vama koji svojim molitvama pratite nas svećenike i časne sestre. Znam da Vas ima mnogo, i znam da mislite i molite za nas. Na tome Vam iskreno hvala, i nastavite nas i dalje pratiti.
Kroz ovo vrijeme Došašća, odjekivao je poziv na budnost, često smo slušali glas Ivana Krstitelja: „Pripravite put Gospodinu, poravnite mu staze!“  Svoju smo budnost iskazivali i misama zornicama, koje su nas radosno okupljale u rani jutarnji sat. U vrevi i užurbanosti svojega života, nalazili smo vrijeme koje smo provodili sa Bogom. U Isusovu rođenju doživljavamo susret neba i zemlje, Boga i čovjeka. Poželimo i sami doživjeti  susret s Bogom, sami biti dionici Betlehemske štale, a kao da u tome ne uspijevamo. Tražimo izvanredne znakove Božje blizine, a ona se pojavljuje u običnosti. Tu ćemo ga susresti i danas, u običnosti našeg radnog dana, u običnosti susreta sa obitelji, u običnosti susreta sa čovjekom na ulici… Jednostavno, prepoznajmo Ga u čovjeku koji je stavljen na naš životni put. 
Svima Vama, dragi župljani, od srca želimo sretan i blagoslovljen Božić. Neka Vas Svjetlo rođeno u Betlehemu vodi i u Novoj 2012. godini!   
            Vaši
Dragutin Cerovečki, župnik, Tomislav Kralj, župni vikar,
 s. Emanuela Pečnik, s. Veronika Smolek

Župne obavijesti

arhiva obavijesti »

Raspored svetih misa

Župa sv. Pavla - Retkovec

  • radni dani i subota7 i 19 sati
  • nedjelja u 7:30, 9:30, 11 i 19 sati

Majke Božje Lurdske - Čulinec

  • nedjelja u 8:30 sati

Uredovno vrijeme

Od utorka do petka: 17 - 18:50 sati

Dokumenti

Dokumenti za krštenje

Dokumenti za vjenčanje

Kontakt

Župa sv. Pavla apostola
Aleja Grabova 3
HR - 10040 Zagreb (Retkovec)

tel./faks: 01/2865-453

e-mail: zupasvpavla@gmail.com