Župa sv. Pavla apostola Zagreb-Retkovec

Božićna poruka župnika

Utorak, 24. 12. 2013.

Draga braćo i sestre, dragi moji župljani!

Ovo je naš prvi zajednički Božić. S nekima ću se tek u njihovom domu sresti prvi put od mog dolaska u župu Retkovec kao župnik.

Znam, naime, da ima onih koji zbog starosti ili bolesti ne mogu doći nedjeljom na svetu misu u župnu crkvu. Drugi se ispričavaju raznim obvezama, obiteljskim ili profesionalnim. Nadam se da ću neke susresti tijekom blagoslova kuća, to jest obitelji, a neke će posjetiti kapelan ili netko od mojih pomoćnika. Budući da neću moći doći svima, koristim priliku da vam ovim putem uputim božićnu poruku.U zbornoj molitvi mise polnoćke molimo: „Bože, ti si ovu presvetu noć obasjao pravim svjetlom, Isusom Kristom. Mi smo na zemlji upoznali otajstvo svjetla: daj nam u nebu uživati njegovu radost.“

Neka sve vas, dragi župljani, obasja svjetlo Kristovo koje nam dolazi ususret i u ovim tamama današnjice kada smo puni neizvjesnosti i strahova zbog različitih oblika kriza koje pogađaju naše društvo.

Krist je upravo zbog toga došao među nas ljude kao malo i slabašno dijete koje treba svu njegu i skrb majke i oca pokazujući nama slabima i krhkima kako unatoč tminama ovoga vremena s njime možemo hodati po svjetlu. Zato je i Božić blagdan nade, radosti, obiteljski blagdan kada na trenutak zaboravimo sve poteškoće i svakodnevne životne brige.

Božić nas podsjeća zašto smo ovdje na zemlji, podsjeća nas na ono važno u životu, a to je da nismo sami i napušteni. Bog je s nama i daje nam svog sina jedinorođenca koji jest Emanuel – s nama Bog. Stoga, da bismo osjetili radost Božića, uđimo u vlastito srce i iz njega izbacimo sve ono nepotrebno što nas postupno, iz dana u dan, otupljuje i udaljuje od Božje istine. Ovih dana i mi smo pozvani biti pastiri, anđeli i mudraci koji, ne samo da traže malo dijete Isusa, nego mu se i klanjaju te u poklonstvu radost Božjeg rođenja prenose na sve strane svijeta. Zato, dragi moji župljani, ovih dana znajte to činiti; nosite radost, mir, ljubav i dobrotu jedni drugima. Neka čestitanje ne bude samo formalnost, nego iskren izričaj naše vjere kako s Bogom mogu biti dobar čovjek i još bolji kršćanin svijetleći Kristovim svjetlom i pomažući bližnjemu u nevolji prevladati tamu ovoga svijeta.

U tom duhu svima vama, osobito najmanjima koji su ove godine tek ugledali svjetlo života, starijima, bolesnima, nemoćnima, napuštenima i usamljenima, onima koji su pred životnim dvojbama i neizvjesnostima, kao i svim ljudima dobre volje, želim miran i radostan Božić, a nova godina neka nam svima, zagovorom Isusove i naše majke Marije, bude ispunjena Božjim blagoslovom i snagom u borbi za mir i dobro!

Vaš župnik Vinko, župni vikar Nikola i suradnici.

Župne obavijesti

arhiva obavijesti »

Raspored svetih misa

Župa sv. Pavla - Retkovec

  • radni dani i subota7 i 19 sati
  • nedjelja u 7:30, 9:30, 11 i 19 sati

Majke Božje Lurdske - Čulinec

  • nedjelja u 8:30 sati

Uredovno vrijeme

Od utorka do petka: 17 - 18:50 sati

Dokumenti

Dokumenti za krštenje

Dokumenti za vjenčanje

Kontakt

Župa sv. Pavla apostola
Aleja Grabova 3
HR - 10040 Zagreb (Retkovec)

tel./faks: 01/2865-453

e-mail: zupasvpavla@gmail.com