Župa sv. Pavla apostola Zagreb-Retkovec

Blagoslovljena dvorana mons. Željka Juraka

Petak, 18. 10. 2013.

U petak 18. listopada 2013. obilježili smo petu obljetnicu smrti našeg prvog župnika mons. Željka Juraka. Sveto misno slavlje predslavio je naš sadašnji župnik Vinko Tomić uz koncelebraciju preč. Zlatka Golubića, župnika župe Svete Marije na Dolcu, a nekadašnjeg dekana Remetskog dekanata te Vladimira Kerečenija, župnog vikara u Sesvetskim Selima koji je rodom iz naše župe.

 

U propovijedi je župnik Tomić istaknuo kako je mons. Jurak živio u teškim vremenima komunizma, prisiljen suočavati se s brojnim poteškoćama i pritiscima, ali se nije dao od nikoga pokolebati u naviještanju Kristova evanđelja i ljubavi prema svojim župljanima. Rezultat toga je izgrađena živa zajednica vjernika, ali i lijepa župna crkva i župna kuća koje je ostavio u baštinu. »U vrijeme domovinskog rata primio je u svoju župu brojne prognanike te im je tako postao pravim duhovnim ocem«, naglasio je vlč. Tomić.
 

Nakon misnog slavlja, župni vikar Nikola Jurković pozvao je svećenike i vjernike da se u procesiji upute prema župnoj kući gdje je u preuređenom dijelu prizemlja uređena nova župna dvorana. Župnik Tomić ju je svečano blagoslovio rekavši da će ona nositi ime »Dvorana mons. Željka Juraka« i bit će otvorena za djelovanje svih naših župnih skupina. Osim raspela, slika pape Franje i kard. Josipa Bozanića, dvoranom dominira portret mons. Željka Juraka, koji mu je kratko prije smrti izradio i poklonio jedan naš župljanin. A ispod portreta postavljen je kip Majke Božje Fatimske, prvi kip Majke Božje koji je mons. Jurak nabavio za našu župnu crkvu smještenu tada u obiteljskoj kući i improviziranoj montažnoj baraci. Pred tim kipom preklečao je sate i sate predvodeći razne pobožnosti u čast Blaženoj Djevici Mariji, a na posebno svečan način svibanjske i listopadske pobožnosti. 
 

Vjernici koji su u velikom broju prisustvovali ovom činu, nisu krili suze i radost zbog činjenice da u našoj župi i dalje nastavlja živjeti lik i djelo našeg prvog župnika Željka Juraka, kojeg se sjećamo kao revnog, odanog i svetog svećenika. S nama je bio od samog početka pa kroz 43 pune godine.; umro je 18. listopada 2008. u 75. godini života, prikazujući svoju bolest za našu župu i svoje župljane koje je od proslave Branimirove godine 1978. svake večeri u 21 sat blagoslivljao s prozora svoje sobe.
 
Hvala župniče Vinko i kapelane Nikola što s nama dijelite baštinu župnika Željka Juraka!

Župne obavijesti

arhiva obavijesti »

Raspored svetih misa

Župa sv. Pavla - Retkovec

  • radni dani i subota7 i 19 sati
  • nedjelja u 7:30, 9:30, 11 i 19 sati

Majke Božje Lurdske - Čulinec

  • nedjelja u 8:30 sati

Uredovno vrijeme

Radni dani: 17 - 19 sati

Subota, nedjelja i blagdani: samo za neredovite potrebe (bolesničko pomazanje i ispovijed)

Dokumenti

Dokumenti za krštenje

Dokumenti za vjenčanje

Kontakt

Župa sv. Pavla apostola
Aleja Grabova 3
HR - 10040 Zagreb (Retkovec)

tel./faks: 01/2865-453

e-mail: zupasvpavla@gmail.com