Župa sv. Pavla apostola Zagreb-Retkovec

Biskup Šaško krstio Matana, peto dijete obitelji Dubravke i Tomislava Mandušić

Utorak, 21. 2. 2017.

U Župi sv. Pavla ap., Zagreb-Retkovec, u nedjelju 19. veljače zagrebački pomoćni biskup mons. Ivan Šaško krstio je Matana, peto dijete u obitelji Dubravke i Tomislava Mandušić. U koncelebraciji je uz župnika Vinka Tomića, sudjelovao i prof. dr. Ante Crnčević, OFM, dok je liturgijsko pjevanje predvodio župni mješoviti zbor pod ravnanjem mo. Josipa Degl'Ivellija uz orguljsku pratnju Alana Kljajića.

 
Na početku misnog slavlja župnik Tomić je izrazio radost zbog dolaska biskupa u župu povodom krštenja malog Matana. Biskup Šaško je uputio pozdrav župniku i župnom vikaru, redovnicama prisutnima u župi te svim župnim suradnicima koji pomažu da župa bude odraz ljepote Božje ljubavi. Poseban pozdrav i čestitke uputio je obitelji Mandušić, roditeljima Dubravki i Tomislavu te njihovoj djeci: Emi, Petru, Marku, Bruni i malom Matanu.
 
U homiliji je biskup govorio o evanđelju zahtjevnosti, tj. o novom Isusovom pristupu »da nekomu tko te udari po jednom obrazu pružiš i drugi«. Isusova gesta je okrenutost prema drugom kojom nam je pokazao da je nenasilan čovjek jači od nasilnog. »Tu nam može pomoći slika oceana koji je na površini nemiran i osjetljiv na sve promjene u zraku, a u svojoj dubini je miran. Nasilnik je na površini uvijek nemiran, a duboki mir nam daruje Isus u svakoj svetoj misi kada molimo: 'Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem'«.
 

Biskup je pojasnio i Isusov poziv ljubiti neprijatelje, koji zvuči kao zapovijed. »To je srž Evanđelja, tvrda hrana, na neki način sablazan Evanđelja«. Tu se prisjećamo tri razine ljubavi. Prva razina: privlačnost, zaljubljenost kao važna razina između dvoje ljudi koje Gospodin poziva na zajednički život u ljubavi. Druga razina: prijateljstvo kao povezanost zajedničkim interesima, osjećajnošću, suradnjom. Treća razina: Agape – kršćanska ljubav na koju se odnosi Isusova zapovijed o ljubavi prema neprijateljima nema veze sa dvije prethodne, jer nam neprijatelj nije privlačan i nemamo ništa zajedničko da bismo dijelili prijateljstvo.
 
»Za agape nije dovoljna želja tek nešto dobra za drugoga. Agape za drugoga želi Boga. Isus želi da molimo za neprijatelje. Molitvom ulazimo zajedno s neprijateljem u odnos s Bogom. Agape je prostor njegovanja Božje milosti. Isus na križu moli Boga za one koji čine nasilje i to je Isusovo okretanje obraza. Mi smo Božja stvorenja, nesavršena, pozvana na svetost i ne možemo sve činiti sami. Gledajmo svece koji su prepoznali svoju nesavršenost, malenost, nedostojnost, oslanjajući se na Božju snagu«.
 
Govoreći pak o krštenju, biskup je rekao da se krštenjem pripremamo vječnost. »Radujemo se svakom krštenju, posebno onom u kojem se očituje darovanost i Boga i ljudi. Peto dijete obitelji Mandušić kao da produžuje Isusov govor antitezama u današnjem vremenu. Ponekad čujemo: 'Što će vam puno djece, ta se žrtva ne isplati', a roditelji otvoreni tom Božjem daru kažu da se ne radi o isplativosti, nego o ljubavi i radosti. Čuje se da se govori da je puno djece puno poteškoća, a obitelji s više djece pokazuju da je to blagoslov. Čujemo se da se govori da se o puno djece ne može kvalitetno brinuti, a oni nam kažu da je to tamo gdje nema ljubavi. Čuje se da kao narod izumiremo, a ove obitelji poručuju: 'Ne ograničujte Gospodina'. Ni jedan plan kojim se ne računa s Bogom ne donosi dobro«, zaključio je u svojoj homiliji biskup Šaško.
 
Mira Gabelica,
župna medijska suradnica

Župne obavijesti

arhiva obavijesti »

Raspored svetih misa

Župa sv. Pavla - Retkovec

  • radni dani i subota7 i 19 sati
  • nedjelja u 7:30, 9:30, 11 i 19 sati

Majke Božje Lurdske - Čulinec

  • nedjelja u 8:30 sati

Uredovno vrijeme

Od utorka do petka: 17 - 18:50 sati

Dokumenti

Dokumenti za krštenje

Dokumenti za vjenčanje

Kontakt

Župa sv. Pavla apostola
Aleja Grabova 3
HR - 10040 Zagreb (Retkovec)

tel./faks: 01/2865-453

e-mail: zupasvpavla@gmail.com