Župa sv. Pavla apostola Zagreb-Retkovec

Biskup Pozaić krstio sedmo dijete obitelji Pavliš

Ponedjeljak, 19. 6. 2017.

U nedjelju 18. lipnja 2017., zagrebački pomoćni biskup u miru mons. Valentin Pozaić u našoj je župi predvodio euharistijsko slavlje tijekom kojega je krstio Anu, sedmo dijete u obitelji Martine i Mladena Pavliš. Liturgijsko pjevanje je uz orguljsku pratnju Alana Kljaića predvodio župni mješoviti zbor pod ravnanjem mo. Josipa degl'Ivellija.
 
U pozdravnoj riječi na početku misnog slavlja župnik Vinko Tomić je izrazio radost zbog biskupovog dolaska u župu, a biskup je naglasio da »smo se okupili kako bismo proslavili krštenje djeteta, a Isus je došao da život imamo, da ga imamo u izobilju, što obitelj Pavliš svojim životom svjedoči«.
 
U homiliji se biskup Pozaić osvrnuo na odlomak Evanđelja koji govori o početku Isusovog javnog djelovanja. »Isus nam govori da je žetva velika, a radnika malo. Pred velikim smo problemom, Isus predlaže nove stvari, dvije zvijezde koje ne smijemo izgubiti iz vidokruga: molitva i Crkva. Isusov je život bio obilježen dugim molitvama danju i noću, On je vjernicima kompas u životu. Uskrsli Isus nam pokazuje put: molitva i Crkva. Uz Isusa nikada nećemo biti osamljeni«.
 
Biskup je potom ispričao priču o obitelji s brojnom djecom. »U svakodnevnom životu unatoč materijalnim prilikama i neprilikama oni su ponosni na svoju djecu. Često dožive pitanja zašto ih je toliko. Majka je doživjela pitanja liječnika jesu li djeca istog oca, jesu li sva željena, okolina ih gleda kao neuke. Posjećuje ih novinarka i primjećuje ljepotu obiteljske zajednice. Mama završava kroatistiku, a tata nakon rata završava novinarstvo. Na početku braka mislili su imati dvoje djece, ali su se otvorili životu«.
 

Biskup je konstatirao kako su danas nažalost mnogi domovi prazni i kako umjesto kulture života vlada osamljenost. Ljudi se u strahu pitaju hoće li jednog dana cijeli svijet ostati sam, hoće li Lijepa Naša ostati sama, osamljena. »Papa Franjo kaže da se sjetimo mnogih društava koja su depresivna, ne žele djecu. I papa nastavlja kako je lijepo kada prolazi, a roditelji podižu svoju djecu na blagoslov. Papa im na tome zahvaljuje«.
 
Biskup je naglasio da je »svako dijete nova avantura Betlehema, nova slika Božja, slika Emanuela, Boga s nama. Ovdje slavimo velikodušnost roditelja Marine i Mladena što Ana, njihovo sedmo dijete ulazi u Crkvu hrvatskog naroda«. Biskup je završio homiliju molitvom Majci Božjoj: »Dušo duše Hrvatske, Isusova Mati, sunce naših stradanja, ne prestani nam sjati«.
 
Na kraju misnog slavlja župnik Tomić je zahvalio biskupu Pozaiću na dolasku pridruživši se zahvali kardinala Bozanića »koju je uputio biskupu Pozaiću prilikom jučerašnjeg ređenja novih svećenika u katedrali, na njegovom neumornom radu na Božjoj njivi za hrvatski narod«.
 
Uručivši roditeljima male Ane prigodni dar Zagrebačke nadbiskupije, biskup Pozaić im je predao i kovanicu od 25 kuna izdanu povodom Velikog jubileja 2000. godine, a koja je na svjetskoj izložbi dobila prvu nagradu jer na sebi nosi lik nerođenog djeteta.
 
Martina i Mladen Pavliš uz dvomjesečnu Anu roditelji su i Antuna (10 g.), Petra (8,5 g.), Ivana (7 g.), Klare (5 g.), Franje (3 g) i Marije (2 g.)
 
Mira Gabelica

Župne obavijesti

arhiva obavijesti »

Raspored svetih misa

Župa sv. Pavla - Retkovec

  • radni dani i subota7 i 19 sati
  • nedjelja u 7:30, 9:30, 11 i 19 sati

Majke Božje Lurdske - Čulinec

  • nedjelja u 8:30 sati

Uredovno vrijeme

Radni dani: 17 - 19 sati

Subota, nedjelja i blagdani: samo za neredovite potrebe (bolesničko pomazanje i ispovijed)

Dokumenti

Dokumenti za krštenje

Dokumenti za vjenčanje

Kontakt

Župa sv. Pavla apostola
Aleja Grabova 3
HR - 10040 Zagreb (Retkovec)

tel./faks: 01/2865-453

e-mail: zupasvpavla@gmail.com