Župa sv. Pavla apostola Zagreb-Retkovec

Biskup Pozaić krstio Jakova, osmo dijete u obitelji Mate i Željke Jeličić

Ponedjeljak, 25. 9. 2017.

U nedjelju, 24. rujna 2017., u župi sv. Pavla apostola u zagrebačkom Retkovcu, zagrebački pomoćni biskup u miru, mons. Valentin Pozaić, predvodio je euharistijsko slavlje tijekom kojega je krstio Jakova, osmo dijete u obitelji Mate i Željke Jeličić. U koncelebraciji su sudjelovali župnik Vinko Tomić i župni vikar Mario Dukić, a liturgijsko pjevanje je predvodio župni mješoviti zbor pod ravnanjem mo. Josipa degl'Ivellija uz orguljsku pratnju Alana Kljajića.

 
Na početku misnog slavlja pozdravljajući biskupa Valentina, župnik Tomić je supružnicima Jeličić zahvalio na daru života te posebno pozdravio kuma malog Jakova, gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića, kao i obitelj Krsnik koja je na krštenje donijela svoje prvo dijete, malog Dominika. U propovijedi je biskup Pozaić protumačio ulomak evanđelja naglasivši kako je vinograd slika Božjeg kraljevstva u kojem je Bog pravedan i velikodušan. Naglasio je da u Božjem vinogradu, Božjem kraljevstvu nema mjesta zavisti i sebičnosti, koji osiromašuju, već da smo svi pozvani na život u vječnosti. Biskup je upozorio kako se danas pridaje važnost mnogim stvarima, a zapravo obitelj treba biti na prvom mjestu, najvažnije su obiteljske stvari i vrijeme provedeno u obitelji.
 

»Za Europu je veliki izazov da bude majka, a ne stara baka, kako ju nazivaju. Gledajući statistike uočavamo ljudski deficit, a Hrvatskoj prijeti demografski kolaps. Kada netko kolabira, znamo koliko je sati, treba hitno dobiti pomoć. Narod koji ne prepoznaje vrijednost života, obitelji i svoje povijesti ostaje bez nade, a cilj je sveden na preživljavanje. Postavlja se pitanje radi čega rađati i odgajati djecu, čemu obitelj. To je pitanje nade, a ne statistika. Pitanje povjerenja i pouzdanja u Boga Stvoritelja, ljubitelja života«, istaknuo je biskup Pozaić.
 
Biskup je naglasio da je bl. Alojzije Stepinac u teškim životnim situacijama živio svoje biskupsko geslo »U Tebe se, Gospodine, uzdam«, na što su pozvani i velikodušni roditelji. »Svi rado sanjamo budućnost. Kome pripada budućnost? Pripada onima koji poštuju život, vole i primaju ga kao Božji dar, kao svetinju za budućnost Crkve i naroda«.
 
Završavajući homiliju biskup Valentin je sve obitelji, a posebno obitelj Jeličić, preporučio zagovoru Blažene Djevice Marije, Kraljice obitelji, najvjernije zagovornice Hrvata. Na kraju misnog slavlja, u ime zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića, biskup Pozaić je malenom Jakovu i njegovim roditeljima uručio prigodni dar Nadbiskupije te kovanicu od 25 kuna s likom nerođenog djeteta koja je na svjetskoj izložbi u Tokiju 2000. godine dobila prvu nagradu.
 
Mate i Željka Jeličić, uz Jakova, imaju Mateu (26), Antu (24), Ružicu (18), Katarinu (17), Miju (13), Marka (9) i Vitu (5).

Župne obavijesti

arhiva obavijesti »

Raspored svetih misa

Župa sv. Pavla - Retkovec

  • radni dani i subota7 i 19 sati
  • nedjelja u 7:30, 9:30, 11 i 19 sati

Majke Božje Lurdske - Čulinec

  • nedjelja u 8:30 sati

Uredovno vrijeme

Radni dani: 17 - 19 sati

Subota, nedjelja i blagdani: samo za neredovite potrebe (bolesničko pomazanje i ispovijed)

Dokumenti

Dokumenti za krštenje

Dokumenti za vjenčanje

Kontakt

Župa sv. Pavla apostola
Aleja Grabova 3
HR - 10040 Zagreb (Retkovec)

tel./faks: 01/2865-453

e-mail: zupasvpavla@gmail.com