Župa sv. Pavla apostola Zagreb-Retkovec

Biskup Mrzljak u Retkovcu na svetkovinu Sv. Petra i Pavla

Srijeda, 29. 6. 2011.

Biskup Mrzljak

Biskup Mrzljak

Svetkovina svetih apostola Petra i Pavla svečano je proslavljena 29. lipnja u zagrebačkoj župi sv. Pavla. Premda se glavni župni blagdan u retkovačkoj župi slavi 25. siječnja, na blagdan Obraćenja sv. Pavla, župnog zaštitnika se svečanim slavljem želi proslaviti i na svetkovinu apostolskih prvaka.
Uvod u proslavu bila je večernja misa u srijedu 28. lipnja koju je glazbeno animirao zbor Prijatelja Malog Isusa iz župe sv. Marije Magdalene u Štrigovi, a kojom je Branimir Budinski, župni vikar u Utrini, želio zahvaliti Bogu za dvije godine svećeništva.

Na isti dan 2009. godine kao prvi svećenik u 43 godine postojanja župe u Retkovcu je proslavio svoju mladu misu, te je nakon dvije godine "ovim činom želio zahvaliti na molitvama, žrtvama, prijateljstvu i svakoj pomoći" kojom su ga župljani pratili do oltara, a prate ga i nadalje.

Svečano euharistijsko slavlje u četvrtak 29. lipnja, na svetkovinu sv. Petra i Pavla, predvodio je varaždinski biskup Josip Mrzljak uz koncelebraciju nekoliko svećenika. Župnik Dragutin Cerovečki je u uvodnom pozdravu istaknuo kako u župi posljednje dvije godine pastoralni praktikum u pripremi za đakonsko ređenje prolaze kandidati Varaždinske biskupije, te se stoga i javila želja na ovo slavlje pozvati upravo varaždinskog biskupa.

Govoreći o pročitanom evanđeoskom tekstu, u središte propovijedi biskup Mrzljak je postavio "ispit između Učitelja i učenika", ispit od dva pitanja od kojih je jedno lakše, dok drugo zahtijeva veće promišljanje i preispitivanje. "Na Isusovo pitanje 'Što drugi govore tko sam ja?' učenici su lako odgovorili prenoseći ono što su usput čuli od drugih. Ali na pitanje 'Što vi kažete tko sam ja?', sigurno su zašutjeli, a onda je Petar dao odgovor". Odgovor koji je bio izraz njegove vjere koju je Krist priznao i prihvatio, te je potvrdio. Povezujući taj Učiteljev "ispit" sa životom i stvarnošću svakog vjernika i svakog kršćanina, biskup Mrzljak istaknuo je da bismo i mi danas "relativno lako odgovorilo na prvo Isusovo pitanje o tome što drugi, što svijet govori tko je Krist, što je Crkva", jer na sve strane slušamo razne komentare o tome "kako je Crkva u modernom i naprednom 21. stoljeću zastarjela institucija, kako je ovakva ili onakva, i kako treba biti takva i ovakva". Ali drugo Učiteljevo pitanje o tome "što mi vjernici govorimo o Njemu, o Crkvi, o svojim uvjerenjima i stavovima", to pitanje je pravi ispit za svakog kršćanina. Za odgovore na ovo pitanje, za osobno svjedočanstvo vjere, često nema mjesta u našim medijima, ali bez obzira na to biskup je pozvao vjernike na hrabro i odvažno ispovijedanje, prenošenje i svjedočenje vjere "u svojim obiteljima, školama, na radnim mjestima, u susjedstvu, u društvu".

Župne obavijesti

arhiva obavijesti »

Raspored svetih misa

Župa sv. Pavla - Retkovec

  • radni dani i subota7 i 19 sati
  • nedjelja u 7:30, 9:30, 11 i 19 sati

Majke Božje Lurdske - Čulinec

  • nedjelja u 8:30 sati

Uredovno vrijeme

Radni dani: 17 - 19 sati

Subota, nedjelja i blagdani: samo za neredovite potrebe (bolesničko pomazanje i ispovijed)

Dokumenti

Dokumenti za krštenje

Dokumenti za vjenčanje

Kontakt

Župa sv. Pavla apostola
Aleja Grabova 3
HR - 10040 Zagreb (Retkovec)

tel./faks: 01/2865-453

e-mail: zupasvpavla@gmail.com