Župa sv. Pavla apostola Zagreb-Retkovec

Bijahu zajedno na istome mjestu!

Subota, 18. 5. 2013.

U subotnje jutro, 18. svibnja 112 učenika OŠ Retkovec bijahu zajedno na istome mjestu, u župnoj crkvi gdje su u molitvi i zajedništvu sa svojim kumovima, roditeljima, rodbinom i prijateljima čekali da i na njih siđe Obećanje Očevo.

 

Ispunili su se dani pripreme. Kroz minule godine inicijacije, pripremali su se kroz školski vjeronauk, župnu katehezu, nedjeljnu i blagdansku euharistiju, osobnu i zajedničku molitvu, pokoji neobavezni susret ponedjeljkom navečer, kako bi danas primili puni izljev Duha Svetoga i bili osposobljeni biti svjedoci Isusa Krista.

Samom danu primanja potvrde predhodila je trodnevna duhovna priprema koju je vodio vlč. Tomislav Kasić, kapelan. U propovijedima je kroz tri dana protumačio vjeru u Boga Oca, Boga Sina i Boga Duha Svetoga kako bi i na taj način u srcima naših krizmanika porasla čežnja i spremnost na novi, drugačiji život u vjeri.
 

Čela naših krizmanika bila su opečaćena po polaganju ruku i mazanju krizmom prečasnog Stjepana Kožula, kanonika. Što se dogodilo u srcima naših krizmanika, teško je riječima izreći. Evo njihovih opisanih doživljaja:
 

Od danas ni jedan dan više neće biti običan. Danas smo dobili i obećali nešto. Dobili smo snagu za život, utjehu i najviše Tvoju ljubav Bože. Jer Duh je ljubav između Oca i Sina, naš Vođa. To je jako zanimljivo. Vođa katoličke Crkve je Ljubav. Također smo obećali živjeti tu ljubav u Crkvi i svijetu, preuzeli smo odgovornost i ni jedan dan više neće završavati isto.

Nisam vidjela nikoga ni primijetila ništa drugo, osim svećenikove ruke na mom čelu. Da me pitaju ne bih mogla reći ni jesam li predala pristupnicu ili tko je sve bio oko mene. U tom trenutku ništa od toga nije bilo važno. Samo pečat. Samo Duh. I samo moja duša.

Netko na meni ne bi mogao primijetiti neke ozbiljne promjene. Ali ja mogu. Već u ovo kratko vrijeme primjećujem promjene na sebi. Naravno da sam se promijenila, više nego što to bilo tko, uključujući mene, sluti. Nitko od nas nikada neće biti savršen, bezgrješan, ali s Duhom svatko od nas ima priliku. Današnji dan je baš zato tako poseban, ne zbog haljina i lijepih frizura, već zbog one unutarnje vatre koja se danas zapalila u našim srcima. Ovaj dan je poseban jer je zapravo početak, koliko i potvrda zrelosti.
 

Današnji dan prvi je korak naše zrelosti jer dobiti vatru ne znači da će ona sama gorjeti, već i da ona treba pažnju i podržavanje žara vjere. Moramo naučiti kako je održavati, pomagati u njenom rastu, postati svjesni kako svaka naša odluka utječe na nju. Već danas mi u srcu Duh govori u kojim sam stvarima u krivu, kako se popraviti. Govori On to i svima drugima, ali se moramo učiti kako Ga čuti, razumjeti. Zato današnji dan sigurno nije kraj i onaj koji misli da je, grdno se vara. Ovaj dan je samo nova stranica, nadopuna, mali, ali značajni korak prema Vječnosti. Današnji dan mora završiti kao i svi drugi, ali Plamen u našem srcu neće nikada nestati, već će nastaviti kucati tiho i nježno šireći ljubav u nama, ljubav prema Bogu i bližnjima.
Ana Geto
 

Već ispred Crkve osjetila sam djelovanje Duha Svetoga, lagani povjetarac zapuhnuo mi je lice. U trbuhu sam osjetila pozitivne leptiriće. Znala sam da će taj dan biti poseban. U crkvi smo svi bili jednaki, kao mala vojska Duha Svetoga. Tog dana smo pred Bogom svi bili jednaki. U trenutku pomazanja osjetila sam miris krizme koja je simbol Duha Svetoga. Propovijed je bila važna, ali jednostavna. Znam da mi je taj dan uvod u novi vjerski život.
Luna Jurić
 

Topli trnci iščekivanja širili su se mojim tijelom s izvorom duboko u mojoj utrobi, granajući se duž mojih leđa i tijela; prožimajući cijelo moje biće. Svakim korakom do oltara um mi je bio sve lakši i bezbrižniji. Napokon, gusta mirisna tekućina prekrila je dio površine mojeg čela u obliku malog križa. „Gotovo je“, pomislila sam i obuzeo me blaženi mir. Napokon je svo moje očekivanje bilo završeno, događaj za koji smo se toliko pripremali gotov. Napokon se Duh Sveti mogao sjediniti s mojim duhom i osnažiti ga. Jedan od najvažnijih događaja u našem životu je gotov, ali je zapravo tek počeo.
Mateja Bešlaj Domankušić
 

Prošlu subotu, primio sam darove Duha Svetoga i postao zreli kršćanin. Primio sam sakrament Svete Potvrde. Bio je to velik dan za mene. Cijelu godinu smo se moj razred i ja pripremali da bi primili „pečat dara Duha Svetoga“. Bio sam uzbuđen što ću primiti darove Duha Svetoga, ali i što ću čitati molitvu vjernika. Kada sam prilazio ambonu ugledao sam svoje prijatelje, sve one koji su došli proslaviti taj jedinstven dan u našim životima, jedan dan kojeg ću se zauvijek sjećati. Kada sam primio Pečat, znao sam da sam započeo novi dio svoga života.
Potvrda je prošla onako kako sam i mislio da će proći, prekrasno. Od roditelja, kuma i drugih članova obitelji koji su prisustvovali tom velikom trenutku primio sam puno darova. No, ako sam nešto naučio iz svih priprema na koje sam išao, onda je to da se ti darovi ne mogu mjeriti s darovima Duha Svetoga.
Lovro Hrvoić
 

Na krizmi je jako puhalo što nam dokazuje, kako časna kaže, prisutnost Duha Svetoga što je uljepšavalo taj važni dan u našim životima. Moje srce je toga dana bilo veće nego ikada dosad, kao da je jedva čekalo da primi Duha Svetoga. Nitko nije bio nesretan jer je Duh Sveti djelovao u svima nama.
Tea Lovrić

Župne obavijesti

arhiva obavijesti »

Raspored svetih misa

Župa sv. Pavla - Retkovec

  • radni dani i subota7 i 19 sati
  • nedjelja u 7:30, 9:30, 11 i 19 sati

Majke Božje Lurdske - Čulinec

  • nedjelja u 8:30 sati

Uredovno vrijeme

Od utorka do petka: 17 - 18:50 sati

Dokumenti

Dokumenti za krštenje

Dokumenti za vjenčanje

Kontakt

Župa sv. Pavla apostola
Aleja Grabova 3
HR - 10040 Zagreb (Retkovec)

tel./faks: 01/2865-453

e-mail: zupasvpavla@gmail.com