Župa sv. Pavla apostola Zagreb-Retkovec

Betlehemsko svjetlo i u našoj župi

Utorak, 20. 12. 2011.

Svake nedjelje na svečani način uz pjesmu palimo svijeće na adventskom panju. Četvrte adventske nedjelje svijeće na adventskom panju palili smo posebnim svjetlom, betlehemskim svjetlom.

Ovih je dana do nas stigla vijest kako je u zagrebačku Katedralu stiglo betlehemsko svjetlo. Po čemu je to svjetlo posebno? Isusovo rođenje u Betlehemu svima je donijelo mir i radost. Betlehemsko svjetlo pali se prvu nedjelju došašća na velikoj svečanosti u Betlehemu, na mjestu Kristova rođenja. Svake godine u tjednu pred Božić jedan izviđač iz Austrije zaputi se u Betlehem i u Špilji Isusova rođenja zapali betlehemsko svjetlo.

To svjetlo se zrakoplovom dopremi u Beč gdje ga čekaju predstavnici europskih zemalja. Tako je bilo i ove godine. U Zagreb svjetlo su donijeli iz Beča mladi volonteri Saveza izviđača Hrvatske. A u našu župu betlehemsko svjetlo kao simbol ljubavi i mira donijeli su predstavnici Prijatelja Maloga Isusa koji na osobit način štuju otajstvo Utjelovljenja. Svjetlo su svečano unijeli na početku mise u 9:00 i tim svjetlom upalili sve svijeće na adventskom panju. Za vrijeme paljenja svijeća Dječji zbor Paulus je pjevao: Panj svijetli punim sjajem, svi čekamo Isusa brata. Pjesma anđela čuje se, Božić već kuca na vrata. Svjetlost koju nam daješ ti nek uđe u svaki dom i svako srce nek pripravi mjesto Djetešcu tom.”
Po završetku mise, okupljeni su mogli prenijeti svjetlo u svoje fenjere, kako bi poruka ljubavi i mira stigla u što više domova. 

Župne obavijesti

arhiva obavijesti »

Raspored svetih misa

Župa sv. Pavla - Retkovec

  • radni dani i subota7 i 19 sati
  • nedjelja u 7:30, 9:30, 11 i 19 sati

Majke Božje Lurdske - Čulinec

  • nedjelja u 8:30 sati

Uredovno vrijeme

Od utorka do petka: 17 - 18:50 sati

Dokumenti

Dokumenti za krštenje

Dokumenti za vjenčanje

Kontakt

Župa sv. Pavla apostola
Aleja Grabova 3
HR - 10040 Zagreb (Retkovec)

tel./faks: 01/2865-453

e-mail: zupasvpavla@gmail.com